Waarom vegan?
Eigenlijk ben ik van de ene op de andere dag vegan gaan eten. Maar daar is een lange weg van bewust bezig zijn met eten aan vooraf gegaan. De direct aanleiding om te switchen naar een veganistisch dieet was eigenlijk het plan om een duurzaam bedrijf te beginnen.
Samen met Jeroen was ik in 2019 namelijk bezig met plannen om een duurzame Bed & Breakfast te gaan openen in Frankrijk. Hier wilden we ook biologisch en duurzaam eten gaan serveren, met groenten uit eigen moestuin. Én met de nadruk op vegetarisch en veganistisch eten. Maar we vonden van onszelf wel dat we dan ook mooie veganistische gerechten moesten kunnen serveren. Omdat we zelf tot dat moment eigenlijk weinig ervaring hadden met het bereiden van veganistische maaltijden, besloten we alvast thuis te gaan proefkoken.
Het idee was eigenlijk helemaal niet dat we vanaf dat moment zelf ook vegan zouden worden. We gingen puur recepten uitproberen voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Om niet per ongeluk toch iets dierlijks in ons eten te stoppen, hebben we eerst alle restjes vlees, kaas en eieren uit de ijskast opgemaakt. En toen zijn we begonnen met het uittesten en bedenken van vegan recepten.
Dat beviel eigenlijk zo goed, dat we daarna nooit meer zijn teruggegaan naar een ‘normaal’ dieet. Ook toen de duurzame Bed & Breakfast uiteindelijk niet door ging.
Waarom ik vegan werd
Hoewel ik van de ene op de andere dag vegan werd, ging er al een lange weg aan vooraf waarin ik bewust bezig was met mijn eten. Ik heb al gedurende lange periodes in mijn leven vegetarisch gegeten. Zeker de laatste paar jaren voordat ik vegan werd, at ik vrijwel geen vlees meer. Jeroen maakte hier zelfs maar al te graag grapjes over toen we elkaar net leerden kennen!
Het ironische is ook nog eens, dat ik vanaf mijn 14e jarenlang een bijbaantje heb gehad in een slagerij. En daar heb ik met heel veel plezier gewerkt! Ik kan je dus met gemak vertellen hoe filet americain gemaakt wordt en wat het verschil is tussen parmaham en serranoham. Maar misschien heeft dit er ook wel voor gezorgd dat ik mij heel bewust ben geworden van de hoeveelheden vlees die verkocht worden en hoe dieren als product gezien worden.
Vegan eten vond ik alleen nog een beetje heftig en radicaal. Er hangt een stigma omheen van geitenwollensokkentypes en dierenrechtenactivisten.
Ondertussen ging ik mij in mijn dagelijks leven steeds meer bezig houden met het maken van zoveel mogelijk duurzame keuzes. En daar hoort voor mij biologisch eten ook bij. Zo ging ik mijn groenten zelf oogsten bij een biologische stadstuinderij en haalde ik alleen nog biologisch vlees en kaas bij specifieke winkels die met lokale producenten samenwerken.
Tot ik een aantal documentaires zag die mij aan het denken zetten over hoe duurzaam mijn voedsel nu werkelijk was. Ook al was het biologisch, ik at nog steeds kaas, eieren en af en toe vlees. Toen vlak daarna ook nog eens een aantal mensen sprak die ook recent waren geswitcht naar een vegan dieet, ging voor mij een knop om. Dit waren mensen die ik ook altijd als sceptisch had beschouwd en nu echt heel positief waren over vegan eten. Voor mij en Jeroen was dat de aanleiding om te besluiten: waarom proberen we dit niet gewoon?
Vegan zijn past in een duurzame levensstijl
Voor mij is duurzaamheid heel belangrijk. Ik probeer elke dag bewuste keuzes te maken die onze planeet zo min mogelijk schaden. En voor mij is het daarom dus ook eigenlijk heel logisch om voor een vegan dieet te kiezen.
Ik ben namelijk enorm kritisch op de manier waarop wij tegenwoordig ons voedsel produceren. Zonder er hier te diep op in te gaan, denk ik dat ons huidige consumptie niveau te veel van de aarde vraagt. We gaan niet op een duurzame manier om met de natuurlijk bronnen op aarde. Daarmee bedoel ik de grond zelf, maar ook water, olie: alle grondstoffen! Als we op dezelfde manier door blijven consumeren hebben we deze natuurlijke bronnen in een rap tempo opgebruikt. Bovendien kunnen we op deze manier niet alle mensen blijven voeden die op de aarde rondlopen. En er zijn inmiddels meer en meer wetenschappelijke onderzoeken en experts die dit probleem ook onderstrepen en aankaarten.
Naast dat de bio-industrie veel vraagt van de natuurlijk bronnen op aarde, is de bio-industrie ook nog eens heel vervuilend. Er wordt ontzettend veel water en grond verbruikt, maar er wordt ook een enorme hoeveelheid broeikasgassen uitgestoten voordat wij bijvoorbeeld die ene hamburger kunnen kopen in de winkel. Er word en meer broeikasgassen uitgestoten om een koe groot te brengen dan om groenten te verbouwen. Daarom was de keuze om vegan te gaan eten voor mij makkelijk.
Iedereen is vrij om zijn of haar eigen keuzes te maken, maar ik kies ervoor om zo bewust en duurzaam mogelijk te leven. En daarom heb ik besloten om geen dierlijke producten meer te eten. Omdat ik niet bij wil dragen aan het opmaken van natuurlijke bronnen en het vervuilen van de aarde. En omdat ik er van overtuigd ben dat wij als consumenten meer verandering teweeg kunnen brengen dan we denken.
Een basis principe in de economie is namelijk vraag en aanbod: vraag naar vlees, vis, zuivel en eieren zorgt voor aanbod. Hoe minder deze vraag, hoe minder er geproduceerd wordt. En hoe meer vraag er naar duurzaam, biologisch eten ontstaat, hoe meer aanbod er hiervan ontstaat.
Gezond en fit door vegan eten
Een andere reden voor mij om vegan te worden is mijn gezondheid. Het is moeilijk uit te leggen als je het niet zelf hebt geprobeerd, maar ik ben mij echt beter gaan voelen nadat ik een aantal weken vegan at. Zelfs Jeroen, een notoire carnivoor, moest bekennen dat hij zich zoveel beter voelde na twee weken vegan eten. Fitter, gezonder, en met meer energie. Ik was ook sceptisch van tevoren, maar toch voelt mijn lichaam gezonder en beter dan ooit. Ook zijn er genoeg wetenschappelijke studies die onderbouwen waarom een vegan levensstijl beter is voor bijvoorbeeld hart en bloedvaten.
Bovendien kun je vegan eten zo lekker en gevarieerd maken als je zelf wil! Ik krijg vaak de vraag of ik niet allemaal supplementen moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Veel mensen denken dat er in plantaardig eten niet genoeg voedingsstoffen zoals eiwit zitten. Het tegendeel is waar. Er wordt niet voor niets vanuit diëtisten en instituten zoals het Voedingscentrum aangeraden om groenten en fruit als hoofdbestanddeel van je maaltijd te maken. En om meer plantaardig te eten.
Natuurlijk moet je ook als vegan opletten dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Maar dat geldt net zo goed voor mensen die wel vlees, vis en eieren eten. Sterker nog, dan moet je weer op heel andere dingen letten zoals niet teveel verzadigde vetten eten. Ik probeer in ieder geval zoveel mogelijk gevarieerd te eten, met veel peulvruchten en bonen. En ik werk met zo min mogelijk kant-en-klare en bewerkte producten, zodat ik geen onnodige toegevoegde suikers, zout en conserveermiddelen binnen krijg. Dat zie je ook terug in mijn recepten die vaak zijn opgebouwd vanuit scratch!
Ik houd namelijk echt van experimenteren in de keuken. Bovendien vind ik het leuk om gerechten vanaf nul helemaal opbouwen. Voor mij waren groenten daarbij altijd al het hoofdingrediënt van een maaltijd, met vlees, vis, kaas of eieren als aanvulling.
Ik vind het jammer dat er vaak zo’n heftige discussie is rondom vegan eten.
Ik merk namelijk dat mensen vaak een sterke mening hebben over vegan eten. Alsof het altijd 100% vegan of 100% vlees moet zijn. Wat mij betreft is dat namelijk helemaal niet zo. Ik ben niet tegen het eten van vlees, vis en zuivel. En ik zal ook nooit anderen ervan overtuigen dat ze daarmee moeten stoppen. Ik hoop wel dat ik je met Maison Viridi inspireer om na te denken over wat je op je bord hebt liggen elke dag. En ik laat je graag zien hoe makkelijk, voedzaam en goedkoop vegan eten kan zijn!
Wat mij betreft is het namelijk heel goed mogelijk om vlees te blijven eten. Als iedereen bewuster en duurzamer consumeert, waarbij we niet meer van de aarde vragen dan weer aangevuld kan worden. En waarbij dieren niet langer als producten in een fabriek worden beschouwd, maar gewaardeerd worden als de levende wezens die het zijn. Een beetje zoals het waarschijnlijk honderden jaren geleden ging.
Maar zo ver zijn we nog lang niet. Tot het zover is, blijf ik een eerlijker en duurzamer voedselsysteem promoten. En blijf ik zelf voorlopig vegan eten. Wil je het ook eens een vegan recept uitproberen? Kijk dan op mijn receptenpagina voor inspiratie!
4 Comments
- Brigitte De Coster
Hoi Kirsten,
Ik ben zo blij dat ik jouw gerechten ontdekt heb. Ik ben nu bijna 3 jaar ( Vegan). Op het gebied van vlees en vis eten heb ik er weinig problemen mee. Juist mijn koekjes en gebak , dat at ik nog steeds . Maar met jouw gerechten denk ik dat het geen probleem zal zijn om de stap te nemen naar volledig Vegan. Het zijn één voor één top recepten en ik kijk er naar uit om ze allemaal uit te proberen. Ik wens jouw nog veel succes verder. Je bent keigoed bezig op zijn Belgisch gezegd. Top meid!
Vele groetjes Brigitte
Ha Kirsten,
Oeps……………ik zag hier geen reacties staan. Zal ik dat eens doen?
Jouw verhaaltje over vegan komt erg bekend voor. Voordat je vegan wordt is het net of je lichaam tegenzin heeft om vlees te eten. Was voordien ook al min of meer vegetariër. Wel melk, kaas etc. Maar geen vlees/ vis. Voor mijn man braadde ik gewoon vlees; met tegenzin.
Je weet hoe we veganist geworden zijn. Heb ik weleens verteld; door het redden van 2 Saanen geitlammeren. Ze waren 1 week en 3 weken oud. Met het flesje groot gebracht. Ze zijn inmiddels 4. Toen wij de Saanen aanschaften om te melken ( had ik ook gedaan met de 2 Landgeiten die we hebben ) kreeg ik te horen dat ze anders gemest zou worden voor de kebab. Op dàt moment werd ik mij bewust wat er gebeurd met pas geboren dieren. Vergeet nooit meer het moment dat we , net als jij omschakelden van het ene op andere moment !! ( 24 jan. 2019 ) keken 2 paar oogjes mij aan. Het moment dus !!
Zelf ben ik etisch veganist wat inhoud: vegan kleding, schoenen etc. Het liefst uit kringloop/ mp. Ik wil niets anders meer.
Daarom ben ik erg blij met jouw site ! Ga zo door Kirsten.
Groetjes van Tiny