Makkelijk volkorenbrood bakken
Met dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je thuis een lekker en knapperig volkorenbrood kunt bakken! Volkorenbrood is namelijk één van mijn favoriete broden. Zeker als ik een tijdje in het buitenland ben geweest op vakantie kan ik echt verlangen naar een lekker volkoren bammetje.
Volkorenbrood bakken werkt net even anders dan brood bakken met witte bloem. De zemelen in volkorenmeel zorgen er namelijk voor dat je lastiger gluten in je deeg krijgt. Bovendien kun je bij volkorenbrood meer water toevoegen aan je recept, doordat het volkorenmeel meer water opneemt.
De termen meel en bloem worden nogal eens door elkaar gehaald, maar het verschil is dat volkoren meel is gemaakt van de hele graankorrel. Hier zitten dus ook de kiem en zemel in verwerkt, die de meeste voedingsstoffen bevatten. Tarwebloem bevat alleen de kern van de graankorrel, de kiem en de zemel zijn eruit gezeefd. En daarmee dus ook een heleboel goede voedingsstoffen. Over het algemeen wordt volkorenbrood daarom als gezonder beschouwd.
Met dit recept kun je een half of klein volkoren brood maken. Ik gebruik hiervoor zelf een bakblik van 16 centimeter. Mocht je een bakblik hebben van 32 centimeter, kun je de hoeveelheden verdubbelen. Dan krijg je een heel volkoren brood.
Huisgemaakt volkorenbrood bakken
Equipment
- Oven
- bakblik (bus)
Ingrediënten
- 300 gr volkoren tarwemeel
- 200 gr tarwebloem
- 7 gr gist 1 zakje
- 350 ml water
- 10 gr zout
Instructies
- Weeg het meel en de bloem af en doe deze samen met het gist en het zout in een kom. Let op dat je het zout niet direct in contact laat komen met het gist, want daardoor kan de gist minder goed werken.
- Voeg het water toe en meng het geheel door elkaar tot het een samenhangend deeg begint te vormen.
- Kieper het deeg om op een schoon werkoppervlak en kneed het deeg stevig door. Ik doe dat zelf altijd met de hand, gedurende minstens 10 minuten. Je kunt hier natuurlijk ook een keukenmachine voor gebruiken, kneed dan het deeg aan het einde met de hand nog even door.
- Kneden is heel belangrijk!Kneed het deeg goed stevig door, totdat er gluten ontstaan. Je herkent de gluten vorming als je het deeg kan uitrekken zonder dat het scheurt. Kneden zorgt dat er gluten in het deeg ontstaan. De gluten zorgen er op hun beurt weer voor dat je brood mooi elastisch en luchtig wordt. Hoe beter de glutenontwikkeling, hoe mooier je brood. En dat betekent dus flink kneden!
- Wanneer het deeg genoeg gekneed is, vorm je het deeg tot een deegbal. Laat de deegbal in een ingevette kom ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur met een schone theedoek erop. Je kunt gewoon een klein laagje olie in de kom smeren, zodat het deeg niet gaat plakken.
- Het deeg is genoeg gerezen, wanneer je met je vinger in het deeg prikt en het kuiltje rustig terugveert. Blijft het kuiltje staan mag je deeg nog even rijzen. Zakt je deegbal in elkaar, dan heb je je deeg (iets) te lang laten rijzen.
- Vet je bakblik in. Vorm je deeg tot een strakke deegrol die precies in je bakblik past. Het liefst maak je hem nog net iets groter, zodat het deeg strak in je bakblik past. De onderkant van de vouw wil je aan de onderkant van het bakblik hebben.
- Laat het deeg in het bakblik nog een half uur tot een uur rijzen op kamertemperatuur, afgedekt met een theedoek.
- Verwarm de oven voor op 230 ℃. Plaats tijdens het voorverwarmen een ovenbestendig bakje of diepe bakplaat onderin de oven. Het moet in ieder geval geschikt zijn om kokend water in te gieten. Zet ondertussen dus ook de waterkoker aan!
- Vlak voordat je het brood in de oven doet, giet je het kokende water in het bakje of in de bakplaat. Dit creëert stoom in de oven. Door de stoom kan je brood mooi rijzen én krijgt je brood een lekker knapperige korst. Je kunt deze stap ook overslaan, maar voor het mooiste en lekkerste resultaat zou ik het zeker eens proberen!
- Je kunt het brood nu ook insnijden. Gebruik hiervoor een scherp mes. Het hoeft niet, maar dan kan het zijn dat je brood gaat scheuren. Het is bijvoorbeeld mooi om een insnede te maken over de lengte, in het midden van het brood.
- Bak je volkorenbrood in zo’n 30 tot 35 minuten gaar, bruin en knapperig.
- Haal het brood direct uit het bakblik na het bakken en laat het brood goed afkoelen voordat je het volkorenbrood aansnijdt.
Het verschil tussen meel en bloem is dat bij meel de hele graankorrel wordt gebruikt.
Nog meer broden bakken? Bekijk dan eens mijn receptenpagina met al mijn favoriete broodrecepten! Zo vind je hier bijvoorbeeld ook hoe je zelf een zuurdesembrood kunt bakken en mijn basisrecept voor witbrood.
62 Comments
- Natascha
Mag ik wat vragen kan er boter bij dit recept? En hoeveel boter zou er dan in mogen? Mijn brood is erg droog.
- Cor
Hoeveel gram Gist ? - Marianne
Hoi! Ik ga dit recept zeker proberen! Op welke stand zet je de oven? Hete lucht of boven en onderwarmte?
- Anne
Hoi Kirsten,Bedankt voor het lekkere recept!! Ik heb het volkorenbrood nu een paar keer gemaakt (met keukenmachine met deeghaken of zelf gekneed) maar het blijft enorm plakkerig! Of ik het nou lang of kort kneed. Heb jij een idee waar dat aan kan liggen? Dankjewel!
- Jeanne
Hallo, Kane ik volkoren meek ok vervain gen door speltmeel? Of roggemeel?
Of combineren?
O ja, ik he been Groot blink voor brood, moet ik de hoeveelheden dan verdubbelen?
Ik hoor graag van je. - Cornelieke
Hoi,
Wat me opviel bij punt 6 is dat die tekst niet helemaal klopt. Bij de eerste rijs check je of het genoeg gerezen is door een natte vinger echt in het deeg te prikken zodat een gat ontstaat. Als dat gat blijft staan en zich niet vult met deeg, dan is het goed gerezen en kun je het gaan vormen. Daarna bij de 2e rijs test je met een platte natte vinger en druk je lichtjes op het deeg en als ie dan langzaam terugveert is het goed en kan het brood de oven in. - Sandra
Is het ook mogelijk het brood zonder bakblik in de oven te bakken? Dus op de bakplaat met papier?
- Miranda
My je dit ook gewoon met stoomoven bakken en dan de kookboek van de oven gebruiken op volkoren brood vers - Miranda
Ben benieuwd omdat je met een bakje kokend water anders ook stoom toevoegd wil ik dit met mijn stoomoven doen
Ga het gewoon proberen - Paul
Hoi Kirsten,Het brood is erg goed gelukt! Lekker krokant inderdaad door het stomen! Erg goede tip!
Wat ik als tip wil meegeven is dat 10 gram zout naar mijn smaak teveel is. De volgende keer zak ik er minder bij doen.
Het brood heb ik gebakken in een gewone cakevorm van blik/teflon. Werkt ook goed. - Paul
8 gram zout en wat zonnebloempitten erbij en het is echt een heerlijk brood!
Makkelijk recept, goed te onthouden en altijd lekker brood in huis dat in een broodzak ook nog eens lang goed blijft.
Het 4e brood gaat straks de oven in! Zo lekker.
Inmiddels ook met een broodbakvorm!
De tip met het stomen is goud waard! - Simer
Hallo,
De gist die u hierbij doet, dit is waarschijnlijk droge gist?
- Maryam
Goede avond,
Ik keek uw recept van volkoren brood
Ik zal proberen uw recept volgen maar heb ik een vraag, kan misschien ook in de broodbakmachine bakken ?
Heeft u ook niet nieuwsbrief ? ik wil graag dagelijkse recept van u ontvangen, als mogelijk is.
Ik heb zelf geen website omdat ik niet weet hoe moet ik publiceren voor mijn eigen Iraanse recepten.
Ik verwacht uw reactie vriendelijk tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Maryam
- Rinus
ik heb vandaag voor het eerst de brood gebakken, het ging perfect, luchtig met een knapperige korst, heerlijk - Auke
Hij komt net uit de oven, en is prima gelukt. Bedankt voor je heldere uitleg.Ik heb het deeg gisteren gemaakt met wat poolish (gist starter). Ik bak graag mijn eigen pizza’s, vandaar. Voor de poolish gebruik ik maar een paar gram gist. Ik heb dus het deeg een nacht in de koelkast laten rijzen. Verder heb ik je werkwijze aangehouden.
- Sander
Hi! Leuke video en ik had ontzettend veel zin om het brood te maken. Recept he-le-maal gevolgd, maar hoe lang ik het ook kneed, het is een grote massa kauwgom. Er viel niet mee te werken, handen waren compleet verdwenen onder de plakmassa en kreeg het er amper af. Tips? - willem
verhouding klop niet , wees duidelijk 16 cm blik of een 25 cm blik , alles gedeeld door 16 en dan 25 maal , overgestroomd in mij blik van 25 cm , smaak oke, uitwerking moeilijk en je moet veel geduld hebben , onzorgvuldige rijstijden of zie zelf maar 45 of 90 minuten ,
- Mikkie
ik heb een houtkachel met oven er onder. De oven krijg ik niet heter dan ong.170 graden. het lukt dus niet om een fatsoenlijk brood te bakken ( snap niet hoe ze dat vroeger deden).
ik wil persé oefenen zonder electriciteit. heb nu een Dutch oven brood model gekocht. daarmee bak je brood óp de kookplaat. met gesloten deksel. voor het eerst redelijk gelukt. want daar wordt het wel heet genoeg. het blik moet zelfs aan de rand staan, anders te heet..
als ik hier echt slag van heb wil ik me bekwamen in zuurdesem. het is w el een queest.. - Roos
Hi Kirsten,
Mijn eerste brood met jou recept staat nu af te koelen. Ik heb een cakevorm gebruikt en de dubbele ingrediënten. Het is een best wel wat over gelopen aan de zijkanten waardoor het denk ik niet helemaal gaar is geworden.(oepsie). Ik zal het nog eens proberen met minder van de ingrediënten. Ik zie dat het best licht Brood is. Om het bruiner te krijgen, kan ik dan meer van het meel erbij doen en iets minder bloem?
groetjes Roos
- Roos
Na mijn mislukte 1ste poging heb ik precies gedaan wat je zegt. Nu ben ik inmiddels 5 broden verder. ik heb alleen de helft van het zout gebruikt. Heerlijk Brood. De kinderen vinden het ook lekker. - Ton Schoenmaeckers
ik lees steeds dat gedroogde gist niet geschikt is voor brood?
- Jan
Ik heb een vraag over het zout. Bij een ander recept met 100% volkorenmeel staat 5% zout, Bij dit recept is het 10%.
Ik vind het verschil zo groot. - Marielle lems
Beste mevrouw,Ik vind het altijd fijn om in de avond de eerste rijs te doen en het in de vorm in de koelkast te zetten. Om het de volgende dag uit de koelkast te halen en op de aanrecht ongeveer 20 min te laten staan. Vervolgens doe ik het in de oven. Heb je hierin tips voor mij? En kan het überhaupt?
Mijn tweede vraag is, om ook de onderkant van het brood knapperig te houden, kan je het brood niet als je het uit de vorm hebt gehaald op zijn kop nog een aantal minuten in de oven zetten zodat de onderkant bruin en knapperig word?
Alvast heel erg bedankt voor het andwoord
- karel
heb het brood gemaakt in de broodbakmachine en het is een heel goed brood geworden. Aan het eind van de 2e rijs wel wat bloem toegevoegd, groet, Karel
- Marieke
als ik brood bak in de bakmachine hoe komt het dat het op het einde altijd inzakt
- Laurens van Mastrigt
Hoe warm moet het water zijn. In allerlei recepten die ik zie varieert dat van geen vermelding of ongeveer 23 graden tot 38 graden.
- Janine
zelf doe ik minder zout…. en na het voorverwarmen wat dan? ..naar 180° of 170°?
- Marieke
Heerlijk broodje. Ik heb hem in de broodbakmachine gemaakt en hij is prachtig en lekker! Dit is een blijvertje.
- Marieke
Heerlijk broodje. Ik heb hem in de broodbakmachine gemaakt en hij is prachtig en lekker! Dit is een blijvertje.
Wat een mooi recept en leuke video. Heb zin om nu ook te gaan bakken. Welk bakblik gebruik je precies? Merk, maat, etc. Of nog beter een link naar waar je het gekocht hebt. Alvast dankjewel. 😀