Volkoren pitabroodjes bakken
Pitabroodjes zijn natuurlijk ideaal om te vullen en erg lekker bij vegan shoarma of falafel! Hoewel ik ‘normale’ pitabroodjes erg lekker vind, ben ik ook gek op volkoren pitabroodjes. En deze kun je dus echt heel makkelijk zelf maken!
Ik probeer zoveel mogelijk volkoren producten te eten, vanwege de goede voedingsstoffen die er in volkorenmeel zitten. Bij tarwebloem wordt namelijk alleen de binnenkant van de graankorrel gebruikt. De kiem en de zemel worden uit de bloem gezeefd. En daarmee ook meteen een heleboel goede voedingsstoffen. De kiem en zemel zijn de stukjes die je ziet zitten in volkorenmeel.
Bij het bakken van de volkoren pitabroodjes is het belangrijk dat je het deeg goed kneedt. Ik kneed mijn deeg eigenlijk altijd met de hand, zodat ik goed kan voelen wanneer het goed is. Maar je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken. Je kunt testen of je deeg genoeg gerezen is door er voorzichtig met je vinger in te prikken. Veert het deeg rustig terug, dan is je deeg goed. Blijft het kuiltje van je vinger staan? Dan mag je deeg nog wat langer rijzen. En als het deeg inzakt, dan heeft je deeg iets te lang gestaan.
Deze volkoren pita’s bak je direct op een voorverwarmde bakplaat of pizzasteen als je deze hebt. Je gebruikt dus geen bakpapier. Rol de broodjes niet te dun uit, dan kunnen de broodjes namelijk gaan scheuren.
Volkoren pitabroodjes
Ingrediënten
- 300 gr volkoren tarwemeel
- 215 ml water
- 6 gr gist
- 3 gr zout
Instructies
- Weeg het volkorenmeel af in een kom.
- Voeg het zout en de gist toe en meng dit door elkaar.
- Voeg het water toe en kneed het deeg nu tot een samenhangend deeg.
- Wanneer het deeg is samengekomen kieper je het deeg om op een schoon werkoppervlak. Kneed hier het deeg flink stevig door, minstens tien minuten.
- Wanneer het deeg goed gekneed is vorm je er een mooie deegbal van.
- Plaats de deegbal in een kom die je met een klein beetje olie hebt ingesmeerd. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet plakt aan de kom.
- Dek de kom af met een theedoek en zet op een tochtvrije plek. Het deeg mag nu drie kwartier tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op zo hoog mogelijke temperatuur. Vanaf 230 ℃ werkt het beste. Verwarm ook alvast een bakplaat of pizzasteen mee in de oven.
- Wanneer het deeg genoeg gerezen is haal je het deeg uit de kom. Verdeel het deeg nu in gelijke stukken.
- Vorm de stukjes deeg tot bolletjes door deze over een schoon werkoppervlak te rollen. Met je duim en je vingers zet je licht druk, waardoor een velletje ontstaat om het bolletje deeg.
- Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Rol hier de deegballetjes uit tot ronde platte schijven van ongeveer tien centimeter groot en een halve centimeter dik.
- Bak de volkoren pitabroodjes in de voorverwarmde oven, direct op de bakplaat of pizzasteen.
- De volkoren pitabroodjes bollen als het goed binnen enkele minuten op in de oven. Wanneer ze ook mooi lichtbruin zijn gekleurd zijn ze gaar.
Laat de volkoren pitabroodjes even uitstomen op een rekje en serveer ze direct.
Persoonlijk vind ik het namelijk het lekkerst wanneer de volkoren pita’s vers gebakken zijn en nog een beetje warm. Je kunt de volkoren pitabroodjes ook al van tevoren maken natuurlijk. Verpak ze dan na het uitstomen in wat aluminiumfolie of een luchtdichte bak. Je kunt de volkoren pita’s nog een keer opwarmen in de oven op 180 ℃. Ze zijn dan in een paar minuutjes lekker warm.
Ik eet de volkoren pitabroodjes graag bij vegan shoarma van oesterzwammen of bijvoorbeeld huisgemaakte falafel. Maar ook bij een borrel of een soep zijn ze natuurlijk erg lekker!
Ben je op zoek naar nog meer recept inspiratie? Bekijk dan vooral mijn recepten pagina!
10 Comments
- Marie-José
Hoi , zouden ze ook in de koekenpan gebakken worden ? In 8 ten gedeeld
- Jorah
Zou je ze ook kunnen invriezen? We gebruiken steeds 2 per keer
Dag Kirsten,
Wat leuk om een recept van pitabroodjes te geven.
Hoeveel deeg neem je voor één pitabroodje?
Bedankt alvast!
Groetjes van Ellen