Verse pasta maken zonder ei
Zelf verse pasta maken is makkelijker dan je denkt en echt erg lekker! In iets minder dan een uurtje kun jij al genieten van je eigen vers gemaakte pasta. Dit recept voor verse pasta bevat slechts vier ingrediënten en geen ei, waardoor het ook nog eens helemaal vegan is.
Ik gebruik voor het maken van verse pasta graag griesmeel, ook wel semolina genoemd. Hierdoor krijg je een mooie gelige en stevige pasta, ook nog na het koken. Zorg wel dat je gebruik maakt van fijne griesmeel.
Je vindt griesmeel in de meeste toko’s of de Turkse supermarkt bijvoorbeeld. Ook in sommige grotere supermarkten vind je het vaak onder de naam semolina. Griesmeel wordt vaak gemaakt van durum tarwe, een wat harde tarwesoort die perfect is voor het maken van pasta. Vaak staat het op de verpakking waar de griesmeel van is gemaakt. Je herkent griesmeel gemaakt van durum tarwe ook aan de wat gelige kleur.
Voor het maken van deze verse pasta zonder ei raad ik eigenlijk altijd aan om een pastamachine te gebruiken. Op die manier krijg je de meest egale plakken pastadeeg. Maar je kunt het pastadeeg natuurlijk ook met een deegroller uitrollen. Let dan dus wel op dat je het deeg mooi egaal uitrolt.
Verse pasta maken
Equipment
- pastamachine
- Deegroller
Ingrediënten
- 300 gr griesmeel fijn, ook wel semolina genoemd
- 2 tl olijfolie
- 150 ml water
- ½ tl zout
Instructies
- Meng de griesmeel met het zout in een kom.
- Voeg hierbij de olijfolie en het water.
- Meng het water, de olijfolie en de griesmeel met de hand goed door elkaar tot het deeg is samengekomen. Kieper het deeg om op een schoon werkoppervlak en kneed het deeg tot een gladde, soepele bal. Meestal duurt dit ongeveer vijf minuten.
- Wikkel het deeg nu in een stuk plastic folie en leg deze een half uur in de ijskast om te rusten.
- Haal het pastadeeg na een half uur uit de ijskast. Bestrooi een schoon werkoppervlak ruim met bloem. Verdeel je deeg in tweeën en rol de plakken deeg met een deegroller alvast wat platter.
- Ik raad aan om een pastamachine te gebruiken, zo krijg je de meest egale pasta. Je kunt de verse pasta ook met een deegroller uitrollen. Probeer deze dan wel gelijk uit te rollen en vooral niet te dik.
- Rol de plakken pastadeeg uit tot de gewenste dikte, in de pasta machine of met een deegroller. Gebruik hierbij genoeg bloem, zodat het pastadeeg niet blijft plakken.
- Je kunt nu de pasta in de door jou gewenste vorm maken!
Je kunt de verse pasta direct koken of je laat deze even drogen om later te koken.
Wanneer je de pasta direct kookt na het maken, hoeft deze maar enkele minuten te koken voordat hij gaar is. Ik kies er zelf vaak voor om de pasta enkele uren te laten drogen. Op die manier moet de pasta later wel een paar minuutjes langer koken, maar kun je hem ook nog mooi beetgaar of ‘al dente’ koken.
Door de pasta te drogen kun je deze ook langer bewaren. Laat de pasta dan echt goed drogen, minstens zo’n 6 uur tot een dag. Een beetje afhankelijk van hoe dik je pasta is. Bewaar je gedroogde pasta op een droge koele plek en je kunt deze echt maanden goed houden.
Deze verse pasta is bijvoorbeeld lekker bij een klassieke pasta aglio e olio of bij een lekkere simpele pasta vegan meatballs! Kijk voor meer recept inspiratie op mijn recepten pagina.