Waarom seizoensgroenten?
Ik weet niet beter dan dat ik van jongs af aan al seizoengroenten at. Op zaterdag maakt mijn moeder altijd een lijstje van wat we die week gingen eten en vervolgens gingen we dan naar de markt. Mijn moeder hield hierbij altijd rekening met welke groenten er in het seizoen waren. Iets wat voor haar heel normaal was, met een oma die op het platteland woonde.
Tegenwoordig kun je in elke supermarkt iedere dag van het jaar hetzelfde kopen. Terwijl in Nederland sommige groenten van nature alleen in bepaalde maanden groeien. Of helemaal niet in Nederland groeien. Soms lijken we dit een beetje te vergeten, want het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld om altijd maar alles te kunnen kopen in de supermarkt.
Toch heb ik altijd het boodschappenlijstje van mijn moeder in mijn achterhoofd. Waarbij ik rekening houd met welke groenten in het seizoen zijn. Voor mij is dit inmiddels ook heel normaal om op te letten. Zeker omdat het ook nog eens de meest duurzame keuze is die je kan maken!
Wat zijn seizoensgroenten?
Je hoort de naam vaak, maar wat zijn seizoensgroenten nou eigenlijk? Seizoensgroenten zijn groenten die in een bepaalde tijd van het jaar worden geoogst in Nederland. Deze groenten worden geoogst in een specifiek seizoen, vandaar de naam seizoensgroenten. En het liefst komen seizoensgroenten ook nog eens direct bij jou uit de buurt. En niet helemaal uit Limburg als je in Groningen woont bijvoorbeeld.
In al mijn recepten gebruik ik het liefst alleen maar seizoensgroenten. Eigenlijk zijn er drie redenen waarom ik zo’n fan ben van seizoensgroenten. Ik hoop dat ik je kan inspireren om net zo’n fan van seizoensgroenten te worden als ik!
Seizoensgroenten zijn duurzaam
Doordat seizoensgroenten in Nederland gekweekt en geoogst worden, hoeven ze niet vanuit verre landen naar Nederland vervoerd te worden. Je kunt je misschien wel voorstellen dat groenten die bij jou lokaal om de hoek groeien duurzamer kunnen zijn dan groenten die per vliegtuig geïmporteerd worden of groenten die in een verwarmde kas gekweekt worden.
Hoe duurzaam groenten zijn heeft onder andere te maken met de hoeveelheid broeikasgassen die wordt uitgestoten op de weg van de boer naar jouw bord. Zo heeft de manier waarop groenten naar Nederland vervoert worden een impact op de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten voor die specifieke groente. Zo kan vervoer per boot of vrachtwagen zorgen voor een minder hoge uitstoot van broeikasgassen dan vervoer per vliegtuig.
Ook kost het kweken van groenten in een verwarmde kas over het algemeen meer energie, dan het kweken van groenten zo op het land. Er is tenslotte energie voor nodig om deze kas op te warmen.
Toch spelen er nog een heleboel factoren mee in hoe duurzaam groenten zijn. Ik kijk daarom ook vaak bij MilieuCentraal, omdat zij een hele handige uitleg geven over waarom sommige groenten wel of niet een duurzame keuze zijn.
Ik probeer in mijn dagelijks leven zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken. Daar is eten een belangrijk onderdeel van.
Daarom kies ik er dus vaak voor om Nederlandse seizoensgroenten te eten! En wanneer ik over seizoensgroenten praat, dan bedoel ik dus de groenten die op Nederlandse grond worden gekweekt en dus niet geïmporteerd worden of gekweekt in een kas.
Seizoensgroenten zijn lekker
Doordat seizoensgroenten lokaal gekweekt en geoogst worden, kunnen ze snel op jouw bordje liggen. De rode kool die gisteren nog op het land stond, kan meestal al vandaag bij jou op je bord liggen. Daardoor zijn seizoensgroenten vaak heel vers en zitten ze bomvol smaak.
Je kunt je misschien wel voorstellen dat bijvoorbeeld een avocado een lange reis moet afleggen vanuit Zuid-Amerika voordat deze bij jou in de supermarkt om de hoek ligt. Daardoor verliest de avocado versheid en smaak. En dat is jammer. Want waarom smaakt op vakantie in Toscane die tomaat van dat lokale marktje zo lekker? Omdat deze diezelfde dag nog vers van het land is gekomen. En die smaak kun je dus ook hebben met Nederlandse seizoensgroenten!
Bovendien zorgt eten met de seizoenen ervoor dat je automatisch heel gevarieerd eet. Want bij Nederlandse seizoensgroenten denk je misschien alleen aan aardappelen en bloemkolen, maar er zijn nog zoveel meer seizoensgroenten! Denk bijvoorbeeld eens aan rabarber, koolrabi en pompoen.
Seizoensgroenten zijn budgetvriendelijk
Als mooie bonus, zijn seizoensgroenten vaak ook nog eens goedkoper dan groenten die ingevlogen of ingescheept worden vanuit het buitenland. Let maar eens goed op in de supermarkt, meestal zijn de groenten die in jouw supermarkt in de aanbieding zijn de groenten die in het seizoen zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen is met de seizoenen mee-eten goed voor je portemonnee.
Je kunt seizoensgroenten onder andere herkennen door in de supermarkt te letten op het land van herkomst of door op de markt te vragen waar de groenten vandaan komen.
Wil je zeker weten welke groenten er in het seizoen zijn? Dan kun je het beste een groente- en fruitkalender bekijken, bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum of MilieuCentraal.
Heb je inspiratie nodig welke seizoensgroenten je kan gebruiken in welk gerecht? Op mijn recepten pagina kun je recept ideeën opdoen!