Zelf het ultieme pizza deeg maken
Zelf pizza deeg maken is echt een van de leukste en lekkerste dingen die er is, vind ik! Er gaat namelijk echt niets boven een huisgemaakte pizza bodem. Met dit recept bak je thuis echt een authentieke, knapperige pizza. Je wilt hierna echt nooit meer de kant-en-klare pizzabodems uit de winkel kopen. En vergeet natuurlijk ook niet om zelf een tomatensaus voor op de pizza te maken!
Bij de meeste pizza recepten vorm je na de eerste rijs de pizza. In dit recept laat je het deeg op dat punt nog langer staan. Op die manier gaat het deeg verder rijzen en fermenteren. Dat zorgt wat mij betreft echt voor de ultieme pizza: extra knapperig, met grote luchtgaten en vol van smaak.
Je hebt dus alleen even wat extra tijd nodig bij dit recept, het makkelijkste is het om het deeg direct ‘s ochtends te maken zodat je ‘s avonds verse pizza kunt eten. Je kunt het deeg eventueel ook overdag maken en hierna in een afgesloten plastic zak in de ijskast laten rijzen.
Het ultieme pizza deeg maken
Equipment
- Deegkrabber
- Bakplaat
Ingrediënten
- 500 gr bloem het liefst Italiaanse 00 bloem
- 340 ml water
- 10 gr gist een zakje is 7 gram
- 10 gr zout
- 2 el olijfolie
- griesmeel optioneel
Instructies
- Weeg de bloem af in een mengkom en voeg hier de gist bij.
- Meng de gist door de bloem en voeg vervolgens het zout toe.
- Voeg nu het water en de eetlepels olijfolie toe aan de bloem. Vergeet niet om echt ál het water te gebruiken.
- Kneed het geheel met de hand in de mengkom tot een samenhangend deeg.
- Wanneer het deeg is samengekomen tot een deegbal, kieper je het deeg om op een schoon werkoppervlak en kneed je het deeg minstens 10 tot 15 minuten goed stevig door.
- Je zult merken dat het deeg best plakkerig is, omdat er vrij veel water in zit. Het kan dan handig zijn om je deeg niet te kneden, maar zogenaamde 'slap and folds' te gebruiken. Hierbij pak je het deeg op aan één punt en sla je de deegbal als het ware tegen je werkblad aan. Kijk eventueel hier in mijn recept video hoe ik dat doe.
- Wissel de 'slap and folds' als het lukt af met 'normaal' kneden. Als het goed is merk je dat het deeg steeds elastischer wordt en dat het deeg minder aan je handen blijft plakken. Dan is het deeg goed.
- Vorm het deeg tot een mooie gladde en ronde deegbal en plaats deze in een kom die je hebt ingevet met een klein beetje olijfolie. Zo blijft het deeg niet plakken aan de kom.
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat het deeg zo'n drie kwartier tot anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.
- Het deeg is genoeg gerezen wanneer het in ieder geval verdubbeld is in grootte. Je kunt testen of het deeg goed is door er met je vinger in te prikken: veert het kuiltje langzaam terug, is je deeg genoeg gerezen.
- Verplaats de deegbal dan naar een schoon werkoppervlak en verdeel het deeg in vier gelijke porties. Vorm deze porties tot ronde kleine deegballen.
- Bestrooi een bakplaat met griesmeel of bloem. Leg de deegballen op de bakplaat met flink ruimte ertussen.
- Smeer de bovenkant van de deegballen in met een klein beetje olijfolie en dek deze dan goed luchtdicht af met plastic folie.
- Nu laat je de bakplaat met de deegballen minstens zes tot acht uur rijzen op kamertemperatuur. In deze tijd gaat het deeg rijzen en fermenteren en dat zorgt voor een extra lekkere smaak en knapperige korst aan je pizza!
- Na minstens zes uur pak je de deegballen uit het plastic folie. Verwarm de oven voor met daarin een bakplaat. Het liefst op zo'n hoog mogelijke temperatuur, tussen de 250 en 300 graden.
- Bestrooi een werkblad met bloem. Pak één van de deegballen van je bakplaat met een deegkrabber en leg deze op het bebloemde werkoppervlak.
- Bestrooi ook de bovenkant van je deeg met een beetje bloem.
- Vorm je deeg tot een mooi rondje, voor zover deze dat van zichzelf nog niet is.
- Nu ga je met je vingers de lucht uit het deeg duwen en daarmee de pizza vormen. Van het midden tot aan de randjes duw je met je vingers de lucht richting de zijkant van het deeg. Zet daarbij geen kracht en rek het deeg ook niet uit, als het goed is vormt de pizza zich zo vanzelf.
- Houd wel aan de randen zo'n één of twee centimeter vrij voor je pizzakorst. Hier druk je dus niet de lucht uit.
- Wanneer je tevreden bent over de vorm van je pizza bekleed je een bakplaat met bakpapier. Verplaats de pizza naar de bakplaat met je handen.
- Nu bedek ik de pizzabodem met een laagje tomatensaus.
- De pizzabodem rek je nu nog een klein beetje verder uit met je handen.
- Verplaats je pizzabodem voorzichtig naar de voorverwarmde bakplaat en laat de pizzabodem met saus nu een paar minuutjes goudbruin en gaar bakken in de oven.
- Haal de pizzabodem uit de oven wanneer deze mooi goudbruin is, maar nog niet té bruin. Bedek de pizzabodem met je favoriete toppings en bak hem nog een keer tot de toppings gaar zijn en de korst mooi bruin en knapperig.
- Haal de pizza uit de oven en laat deze afkoelen op een rekje, zodat de bodem niet zompig wordt. Giet vlak voor het serveren nog een klein beetje olijfolie over de pizza heen.
Probeer ook zeker eens Italiaanse 00 bloem speciaal voor pizza te gebruiken in plaats van tarwebloem!
Italianse 00 (oftewel ‘dubbel 0’) bloem speciaal voor pizza heeft een hele fijne structuur en zorgt wat mij betreft net voor een lekkerder en beter resultaat. Maar over het algemeen is de tarwebloem in Nederland ook al vrij fijn gemalen en goed geschikt om pizza’s mee te bakken.
Griesmeel wordt traditioneel vaak gebruikt om pizza’s mee te vormen en heeft juist weer een wat grovere textuur. Je kunt in dit recept ook normale bloem gebruiken voor het vormen van de pizza, maar griesmeel vind ik altijd net dat extra lekkere smaakje geven. Als je het in huis hebt zou ik het zeker eens proberen!
De ultieme pizza is natuurlijk niet compleet zonder de lekkerste tomaten saus voor op de pizza. Mijn recept vind je hier. Heb je nu minder lang de tijd? Probeer dan eens dit recept om zelf pizza te maken. En kijk voor meer inspiratie op mijn recepten pagina!
Echt een top recept. Gisteren voor de 1e keer gemaakt. Zulke goede pizza’s hebben we nog nooit gegeten. Complimenten.