simpel recept om zelf brood te bakken

Zelf brood bakken: een simpel recept

Ok, je hebt er even wat tijd en geduld voor nodig. Maar zelf brood bakken is écht makkelijker dan je denkt. Brood bestaat in de basis namelijk uit slechts 4 ingrediënten! Ik leg je in dit recept stap voor stap uit hoe ook jij thuis kan genieten van knapperig, vers gebakken brood.

Scroll naar beneden voor het hele recept!


simpel recept om zelf brood te bakken

Zelf brood bakken

Een simpel recept
4.47 van 15 stemmen
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 1 brood

Equipment

  • Oven
  • Mengkom

Ingrediënten
  

  • 325 ml water
  • 7 gr gist 7 gr is 1 zakje
  • 500 gr (biologische) bloem
  • 1/2 el zout

Instructies
 

  • Weeg de bloem af en voeg het water, het zout en de gist toe. Let op dat het zout en het gist niet direct met elkaar in contact komen, want dat kan ervoor zorgen dat de gist minder goed werkt. Kneed het geheel goed door elkaar. Ik doe dat zelf altijd op een werkblad met de hand gedurende ruim 10 minuten. Als je een mixer met deeghaken hebt kan dat ook. Kneed het deeg dan aan het einde met de hand nog even goed door.
  • Let op: gebruik al het water!
    Het lijkt misschien alsof het veel te veel water is, maar geloof mij: je hebt het echt allemaal nodig. Het water zorgt ervoor dat je brood lekker luchtig wordt. In het begin zal je deeg een beetje nattig aanvoelen, maar het deeg neemt het water vanzelf op.
  • En… kneden, kneden, kneden! Het kneden is echt heel belangrijk.
    Dit zorgt namelijk dat er gluten in het deeg ontstaan. De gluten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je brood mooi elastisch en luchtig wordt. Hoe beter de glutenontwikkeling, hoe mooier je brood. En dat betekent dus flink kneden! Voordeel is dat je niet meer naar de sportschool hoeft 
  • Wanneer het deeg goed gekneed is vorm je er een mooie bal van. Plaats deze deegbal in een kom waarin je een klein beetje olie hebt gesmeerd. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet plakt aan de kom. Dek de kom af met een theedoek en zet op een tochtvrije plek. Ik zet hem bijvoorbeeld op de vensterbank neer of ergens op het aanrecht.
  • Je laat het deeg nu rijzen voor ongeveer drie kwartier tot anderhalf uur. Het deeg moet in ieder geval verdubbelen in grootte. Het verschilt per keer hoe lang dat precies duurt. Het beste is om gewoon af en toe te kijken hoe groot je deegbal is. Als je met je vinger rustig in het deeg prikt en het kuiltje veert langzaam terug, dan is je deeg genoeg gerezen. Maar let op: het deeg mag niet te lang rijzen. Wanneer je dan in het deeg prikt zakt je hele deeg in elkaar.
  • Wanneer je deeg genoeg gerezen is, leg je de deegbal op een schoon werkoppervlak. Duw de lucht uit het deeg door er stevig in te prikken. En vorm het deeg vervolgens in de gewenste vorm. Je kunt het deeg nu bijvoorbeeld in een bakblik doen of je maakt er kleine bolletjes van op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat het deeg nu nog ongeveer een half uur tot drie kwartier rijzen met een natte theedoek over het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 230 ℃. Plaats tijdens het voorverwarmen een ovenbestendig bakje of diepe bakplaat onderin de oven. Het moet in ieder geval geschikt zijn om kokend water in te gieten. Zet ondertussen dus ook de waterkoker aan!
  • Vlak voordat je het brood in de oven doet, giet je het kokende water in het bakje of in de bakplaat. Dit creëert stoom in de oven. Door de stoom kan je brood mooi rijzen én krijgt je brood een lekker knapperige korst. Je kunt deze stap ook overslaan, maar voor het mooiste en lekkerste resultaat zou ik het zeker eens proberen!
  • Plaats nu het brood in de oven en bak het brood knapperig en bruin in ongeveer 30 tot 35 minuten. Om zeker te weten of je brood gaar is, haal je je brood uit de oven en klop je op de onderkant. Wanneer het hol klinkt, is je brood gaar!
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Let us know how it was!

Et voilà: zelf gebakken brood. Easy, right? Laat het brood even goed afkoelen voordat je het snijdt. Het beste werkt het om je brood op een verhoogd rooster te leggen, als je dat hebt. Dan kan het brood rondom goed uitstomen. Heb je dat niet? Dan werkt het bijvoorbeeld ook om een theedoek een beetje op te proppen onder één kant van het brood, zodat deze een beetje schuin staat. Op die manier wordt de onderkant niet helemaal zacht, maar blijft deze lekker knapperig!

Zelf brood bakken hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt nu ook gaan variëren met de soorten meel in je brood en er eventueel zaden en pitten aan toevoegen. Maar net waar je zelf zin in hebt! Mijn favoriet is een combinatie van biologische tarwebloem en volkorenmeel, met een laagje maanzaadjes aan de buitenkant.

In veel broodrecepten staat suiker als ingrediënt, maar in principe is suiker niet nodig om een brood te bakken.

Maar je kan suiker wel gebruiken om te checken of je gist goed werkt. Suiker werkt namelijk als voeding voor de gist. De meeste zakjes instant gist zijn heel lang houdbaar en werken eigenlijk altijd prima. Mocht je nou twijfelen of dat zakje gist dat al jaren achterin je keukenkastje ligt nog werkt? Dan kun je de gist checken door er suiker aan toe te voegen.

Meng de gist met een eetlepel suiker en het water goed door elkaar met een lepel. Wanneer je gist aan de oppervlakte begint te bubbelen, dan weet je dat je gist goed werkt. Dan kun je deze prima gebruiken om zelf brood te bakken.

Ben je op zoek naar nog meer brood recepten? Bekijk dan eens mijn receptenpagina met al mijn favoriete broodrecepten!


Zie ook
Mijn basisrecept voor een lekkere focaccia
Brood & deeg / Recepten / Vegan

Mijn basisrecept voor focaccia

Focaccia vind ik echt een heerlijke Italiaans brood dat je altijd opnieuw wilt maken zodra je het één keer hebt geprobeerd. Met dit basisrecept voor focaccia maak je een heerlijk luchtige, zacht brood met een krokante buitenkant. Perfect om te delen tijdens een borrel, als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd of gewoon als snack. Wat […] 7 september 2024
In deze blog leg ik uit hoe ik een zuurdesembrood bak in slechts 30 minuten per dag
Zuurdesem

Zuurdesembrood maken met weinig tijd

Toen ik begon met het bakken van zuurdesembrood had ik genoeg tijd voor uitgebreide tijdschema’s. Met veel stretch and folds, een autolyse en een rijs op het aanrecht. Maar met kinderen, een hond en werk was dat niet te doen. Dus heb ik een zuurdesem routine bedacht waarmee ik maximaal 30 minuten per dag bezig […] 27 augustus 2024
Recept om een spelt zuurdesembrood te bakken met speltbloem
Brood & deeg / Recepten / Vegan / YouTube / Zuurdesem

Spelt zuurdesembrood

Spelt zuurdesembrood heeft echt een andere smaak, kleur en textuur dan zuurdesembrood gemaakt met bijvoorbeeld tarwebloem. Spelt vind ik wat nootachtiger smaken. Net als tarwe is spelt een graansoort. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht bevat spelt ook gewoon gluten. Deze zorgen ervoor dat je brood mooi luchtig kan worden. Waar je op […] 31 mei 2024

8 Comments

  • Annick

    hoeveel boter gebruik je voor 500 gr bloem

    • Kirsten

      Hi Annick, ik gebruik in dit recept helemaal geen boter. Misschien dat je een ander recept bedoeld? Je kunt natuurlijk wel boter toevoegen, maar het is niet nodig. Fijne avond!

      Groetjes, Kirsten

  • Rogier

    5 sterren
    Oh wat was het genieten! Dit recept is heerlijk en super eenvoudig.

    Zelf gebruik ik 2 houten lepels om het brood op te leggen om uit te laten uitstomen.

    • Kirsten

      Hi Rogier,
      Wat leuk om te horen! Dankjewel! 🙂
      Groetjes, Kirsten

  • Nancy

    2 sterren
    hallo waarom krijg ik bij de 1ste kneding geen vast deeg ?

    • Kirsten

      Hi Nancy,
      Ik snap niet wat je precies bedoelt met de eerste kneding? Je moet het deeg ongeveer 10 minuten goed kneden. Als het goed is het je dan een vast deeg.
      Groetjes, Kirsten

  • Wim

    Hallo Kirsten,
    Zijuist ditbrecept geprobeerd, maar ook na lang kneden met deeghaken en de hand blijft het een plakkerig geheel. Ik gebrukte patentbloem van Koopmans (Graan van hier) met 10% eiwit.
    Enig idee wat het probleem kan zijn?
    Groet, Wim

    • Kirsten

      Hi Wim,
      Wat jammer. Dit deeg zou niet extreem plakkerig moeten zijn. Ik zou niet aanraden om er extra bloem bij te doen, want dan wordt het brood heel erg vast. Misschien is het een kwestie van wennen, maar het werken met deeg en brood is in het begin altijd een beetje een plakkerige bende. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt! 😃
      Groetjes, Kirsten

4.47 from 15 votes (13 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept