In deze blog leg ik uit hoe ik een zuurdesembrood bak in slechts 30 minuten per dag

Zuurdesembrood maken met weinig tijd

Toen ik begon met het bakken van zuurdesembrood had ik genoeg tijd voor uitgebreide tijdschema’s. Met veel stretch and folds, een autolyse en een rijs op het aanrecht. Maar met kinderen, een hond en werk was dat niet te doen. Dus heb ik een zuurdesem routine bedacht waarmee ik maximaal 30 minuten per dag bezig ben om het deeg te maken. Op die manier heb ik wel elke dag een vers zuurdesembrood, zonder dat ik er uren mee bezig ben! Win-win! Het recept dat ik met deze methode gebruik is eigenlijk altijd dit recept voor een zuurdesembrood met zaden en pitten.

Avond: mijn starter voeden (5 minuten)

Mijn routine begint altijd in de avond voor ik het deeg wil gaan maken. Voordat ik naar bed ga, voed ik mijn zuurdesemstarter. Ik gebruik een verhouding van 1:1:1. Dit betekent dat ik gelijke delen starter, meel en water gebruik. Bijvoorbeeld 25 gram starter, 25 gram meel en 25 gram water. Zo is mijn zuurdesemstarter tegen de ochtend lekker actief en bubbelend. Zo kan ik mijn starter ‘s ochtends direct gebruiken in het deeg.

Ochtend: het deeg maken (15 minuten)

De ochtend erop begin ik met het deeg. Dat doe ik in een kneedmachine. Zodra ik opsta weeg ik alles af. Ik gebruik een KitchenAid om het deeg te mengen. Daarvoor gebruik ik meestal dit recept voor zuurdesembrood met zaden en pitten. Door de kneedmachine te gebruiken kost het maken van het deeg mij slechts een paar minuten. En de mixer doet het zware werk voor mij. In de tijd dat het deeg staat de kneden heb ik daarom de tijd om even iets in de keuken op te ruimen, ontbijt te maken of koffie te zetten.

Bulk fermentatie en vormen (10 minuten)

Wanneer het deeg gekneed is dek ik het af met een theedoek. De kom zet ik weg op kamertemperatuur. In de loop van de de dag volgen dan de bulk fermentatie en het vormen:

  • Bulk fermentatie: Ik laat mijn deeg 3 tot 6 uur fermenteren op kamertemperatuur. Dit is een beetje afhankelijk van de temperatuur in huis en de activiteit van mijn starter. Voor deze stap zet ik een wekker. Het deeg hoef ik verder niet in de gaten te houden, dus ik kan gewoon doorgaan met mijn dag. Ik ga dan boodschappen doen, werken of iets anders.
  • Stretch & fold: Halverwege de bulk fermentatie geef ik het deeg een stretch & fold. Dit helpt de gluten te ontwikkelen en geeft het deeg meer structuur. Als ik net toevallig in een online meeting zit of boodschappen aan het doen ben, doe ik deze stap gewoon iets later. Een stretch and fold kost mij maximaal 2 minuten.
  • Pre-shapen: Wanneer de bulk fermentatie klaar is doe ik een snelle pre-shape. Ik vorm het deeg tot een bal. Hierdoor ontspannen de gluten in het deeg. Ook went het deeg alvast aan de vorm. Dit kost me een paar minuten. Nu mag het deeg ongeveer 20-30 minuten rusten. In deze tussentijd kan ik gewoon iets anders gaan doen.
  • Vormen en in de rijsmandjes: Na het rusten vorm ik het deeg in zijn definitieve vorm. Ik bestrooi het rijsmandje met rijstmeel en doe het deeg hierin. Dit kost mij nog eens 5 minuten.

Nacht: koude rijs

De laatste stappen vinden ‘s nachts plaats. Ik laat het deeg namelijk een hele nacht in de koelkast rijzen. Deze koude rijs zorgt voor extra smaak in het brood. En het zorgt ook voor een extra mooie rijs in de oven. Ik doe het rijsmandje met deeg in een plastic zak en laat deze een nacht in de ijskast staan. Het deeg hoef ik niet in de gaten te houden.

De volgende ochtend bak ik het brood direct uit de ijskast.

Help mijn zuurdesembrood rijst niet zo mooi en blijft plat

Tijdschema zuurdesembrood bakken met weinig tijd

Hieronder mijn tijdschema om een zuurdesembrood te bakken als ik weinig tijd heb. Ik ga in dit schema uit van een rijstijd van 4 uur. Maar de rijstijd kan natuurlijk wisselen wanneer het warmer of kouder is. Pas het schema aan op de rijstijd die voor jou werkt.

Dag 123.00 uurZuurdesemstarter voeden5 minuten
Dag 208.00 uurDeeg maken15 minuten
Het deeg mag nu 4 uur staan voor de bulk fermentatie.
Dit kan bij jou dus langer of korter zijn. Afhankelijk van de temperatuur.
Je hoeft het deeg niet in de gaten te houden.
1 x stretch and fold.
Afhankelijk van de lengte van mijn rijstijd.
Deze doe ik ongeveer halverwege.
5 minuten
12.00 uurVormen deeg, in rijsmandje en in de ijskast.5 minuten
Dag 307.30 uurZuurdesembrood bakken

Dit schema gebruik ik wanneer ik vrij ben of thuis aan het werk ben. Maar wat nu als ik de hele dag van huis ben vanwege mijn werk of iets anders? Dan schuift het schema gewoon een aantal uur op. ‘s Ochtends voed ik mijn starter. Als ik thuis kom maak ik aan het einde van de dag het deeg. ‘s Avonds vorm ik dan het deeg en doe het in de ijskast. Dan kan ik gewoon de volgende ochtend weer brood afbakken. Het deeg staat alleen wat korter in de ijskast.

Met deze routine kan ik elke dag genieten van vers gebakken zuurdesembrood. Zonder dat dit mijn schema in de war schopt! En het kost mij dus maximaal 30 minuten per dag. Heb jij ook een drukke agenda? Probeer dan zeker deze snelle methode eens uit en geniet ook elke dag van een vers brood!


6 Comments

  • Marga

    wat is de hoeveelheid water en meel of bloem voordat je start met kneden?

  • Christina

    hallo Kirsten,ik ben naar een jaar weer begonnen met zuurdesem,moest toen een tijdje stoppen.
    Ik dacht dat ik mijn starter altijd moest voeden met rogge,maar in jouw filmpje heb je het over verder voeden met bloem,is voor mij een beetje verwarrend..
    Het lekkerste brood is voor mij ,duits brood.
    Neem ook altijd mee als ik daar ben.
    Vandaar de rogge.

    • Kirsten

      Hi Christina, je kunt je starter met rogge voeden: dat doe ik zelf ook meestal. Maar je kunt in principe elke soort bloem of meel gebruiken. Dus je kunt later ook je starter met bloem voeden. Dan krijgt hij een wat andere smaak en textuur. Maar je kunt ook gewoon doorgaan met rogge! 🙂 Veel bakplezier! Groetjes, Kirsten

  • Christina

    Vind het trouwens geweldig hoe je het allemaal doet. 👍

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *