Vrolijke vegan paasbroodjes
Deze superschattige vegan paasbroodjes zien er niet alleen heel erg leuk uit, ze zijn ook nog eens erg lekker. Ze zijn gemaakt van lekker zacht en fluffy wit brooddeeg dat is verrijkt met plantaardige melk, plantaardige boter, witte basterdsuiker en gembersiroop. Dit zorgt voor een lichtzoet en superzacht broodje. De oogjes, snorharen en oortjes van pure chocolade maken deze paasbroodjes helemaal af!
Ik kneed het deeg voor deze paasbroodjes altijd in de keukenmachine. Het is namelijk verrijkt deeg. Zo noem je het wanneer je bijvoorbeeld plantaardige melk, plantaardige boter en suiker aan het deeg toevoegt, zoals n dit recept. Dat zorgt voor heerlijk zachte en luchtige broodjes, maar dat betekent ook dat het deeg best plakkerig is en wat lastiger om met de hand te kneden. Het kan wel, maar ik vind het zelf makkelijker om het in mijn kneedmachine met deeghaken te doen.
Als plantaardige melk gebruik ik eigenlijk altijd ongezoete sojamelk. Dat geeft het beste resultaat vind ik. Maar je kunt ook zeker een andere plantaardige melk gebruiken. Vergeet niet om de plantaardige boter in kleine blokjes en beetje bij beetje aan het deeg toe te voegen. Zo wordt deze het makkelijkst door het deeg opgenomen. Én het is handig om een deegkrabber te gebruiken om het deeg te vormen.
Vegan paasbroodjes
Equipment
- Keukenmachine met deeghaak
- Deegkrabber
- Klein spuitzakje of een diepvrieszakje
Ingrediënten
- 350 gr tarwebloem
- 7 gr gist
- 4 gr zout
- 50 gr witte basterdsuiker
- 125 ml plantaardige melk + extra om te bestrijken
- 125 ml water
- 1 el gembersiroop + extra om te bestrijken
- 50 gr plantaardige boter
- 25 gr pure chocolade
Instructies
- Doe de tarwebloem in een kom, samen met de gist, het zout en de witte basterdsuiker.
- Voeg de plantaardige melk, water en gembersiroop toe. Kneed het geheel nu goed door totdat er gluten in het deeg beginnen te ontstaan. Dit herken je aan de spinnenwebachtige structuur.
- Voeg dan beetje bij beetje de plantaardige boter in kleine blokjes toe aan het deeg, zodat deze ook mooi door het deeg gekneed kan worden.
- Het deeg is genoeg gekneed wanneer je een soepele, gladde en elastische deegbal hebt.
- Vet een kom in met een beetje olie en doe hier de deegbal in. Dek deze af met een schone theedoek en laat op kamertemperatuur rijzen tot de bal is verdubbeld. Dit duurt meestal zo'n 1 tot 2 uur.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
- Bol 6 van de stukken deeg op tot mooie gladde ballen. Leg deze op een bakplaat met een bakmat of bakpapier. Dit worden de hoofdjes van de paashaasjes.
- Verdeel de andere 2 stukken deeg allebei in 6 stukken. Je hebt dan 12 stukken deeg. Dit zijn de oren van de paashaasjes.
- Vorm deze stukjes deeg tot kleine bolletjes. Vorm de bolletjes tot langwerpige oortjes met je handen. Maak je handen daarvoor een klein beetje nat of gebruik wat olie op je handen tegen het plakken van het deeg.
- Leg 2 oortjes tegen elk van de 6 bolletjes deeg op de bakplaat.
- Dek de bakplaat af met een schone theedoek en laat de vegan paasbroodjes nu ongeveer een half uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
- Meng wat plantaardige melk met gembersiroop in een kom. Bestrijk de vegan paasbroodjes met dit mengsel om ze mooi te laten glimmen na het bakken.
- Bak de vegan paasbroodjes in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de vegan paasbroodjes goed afkoelen.
- Smelt ondertussen de pure chocolade au bain marie.
- Doe de gesmolten chocolade in een spuitzakje of diepvrieszakje. Als je deze laatste gebruikt: knip dan een klein puntje van het zakje.
- Spuit met de chocolade oogjes, snorharen en oortjes op de broodjes.
Deze paasbroodjes zijn het lekkerst op de dag zelf.
Lekker wanneer ze nog nét een beetje warm zijn met wat plantaardige boter en pure hagelslag 😋 Bewaar eventuele overgebleven broodjes in een afgesloten (plastic) zak. Zo kun je ze nog een paar dagen goed houden. Of vries de broodjes in. Even laten ontdooien of nog even in de oven opwarmen. Eet smakelijk!
Ben je op zoek naar nog meer receptinspiratie? Bekijk dan vooral mijn receptenpagina!