Chutney maken
Chutney maken is echt heel makkelijk én het is ook nog eens heel erg lekker. Ik eet het echt bij allerlei gerechten. Op mijn hamburger, bij een tosti met vegan kaas of bij stamppot. Vaak maak ik een hele lading en bewaar deze in mijn voorraadkast. Zo kan ik altijd een pot homemade chutney pakken.
De basis voor deze chutney zijn appels en uien. Ik gebruik friszure elstar appels, maar je kunt ook een andere appelsoort gebruiken. Meestal schil ik de appels, want ik vind de velletjes in de chutney minder lekker. Je kunt de appels natuurlijk ook met schil gebruiken.
Eigenlijk is dit een basisrecept waarmee je elke soort chutney kunt maken die je wil. Als je restjes groenten over hebt kun je die gewoon toevoegen. Weeg de groenten af en vervang een gedeelte van de appels voor de groenten. Of vervang zelfs alle appels voor een andere groente. Ideaal om restjes groenten mee op te maken!
Hoe langer de chutney op staat, hoe lekkerder hij wordt. Ik laat hem vaak nog wat langer opstaan dan een uur. Zo worden de groenten extra zacht en wordt de smaak éxtra lekker. De chutney is klaar wanneer hij mooi dik is en ingekookt. Als je er met je lepel of spatel doorheen gaat loopt hij niet direct terug. Vergeet niet dat de chutney nog wat dikker wordt als hij afkoelt.
Chutney
Equipment
- 4 Schone glazen pot(ten)
Ingrediënten
- 1 kg appels
- 500 gr uien
- 2 tenen knoflook
- 5 cm gember
- 1 chilipeper
- 100 gr rozijnen
- 500 ml azijn
- 250 gr suiker
- 1½ tl zout
- 2 tl melasse optioneel
Instructies
- Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in blokjes.
- Snijd de uien in grove stukken. Snijd de knoflook, gember en chilipeper fijn.
- Doe de gesneden appels, uien, gember, knoflook en chilipeper in een flinke pan en zet deze op middelhoog vuur.
- Voeg de azijn, suiker en het zout toe. Doe ook de rozijnen in de pan. Als je melasse gebruikt voeg je deze ook nu toe.
- Roer alles goed door en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur nu iets lager en laat de chutney in ieder geval 1 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe in de pan.
- De chutney is klaar wanneer alle ingredienten lekker zacht zijn en het vocht is ingekookt. Het liefst wil je een spatel door de chutney kunnen halen zonder dat de chutney direct weer in het geultje stroomt.
Vul de potten direct met de chutney als deze nog warm is.
Wil je de chutney na het maken lange tijd bewaren? Gebruik dan gesteriliseerde potten. Je kunt een glazen pot gemakkelijk steriliseren in een flinke pan met water. Zorg dat het water net aan de kook is en dompel de pot en deksel vijftien tot twintig minuten onder. Laat de pot even uitlekken op een schone theedoek en zorg ook dat je schoon werkt, zodat er geen ongewenste bacteriën en schimmels op en in de pot komen. Op deze manier kun je hem echt maanden buiten de ijskast goed houden.
Je kunt de chutney natuurlijk ook direct eten als deze is afgekoeld. Maar het lekkerste is het wanneer je hem minstens een maand laat staan. Dan kunnen de smaken lekker intrekken.
Ben je op zoek naar nog meer recept inspiratie? Bekijk dan vooral mijn recepten pagina!