Vegan krentenbollen bakken
Het is super leuk én lekker om zelf vegan krentenbollen te bakken. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om ze in het weekend te bakken. Plantaardige krentenbollen zijn namelijk in de winkel maar lastig te vinden, heb ik gemerkt. Gelukkig is het niet heel ingewikkeld om ze zelf te maken. Ik leg je daarom in dit recept stap voor stap uit hoe je zelf vegan krentenbollen kunt bakken!
Het is belangrijk bij brood om goed te kijken of het genoeg gerezen is tijdens de eerste en tweede rijs. Het is namelijk afhankelijk van de temperatuur in huis hoe snel het deeg voor je vegan krentenbollen rijst. Je kunt testen of het deeg genoeg gerezen is door even voorzichtig met je vinger in het deeg te prikken. Veert het deeg terug, dan heeft het deeg lang genoeg gerezen. Blijft je vingerafdruk staan, dan mag het deeg nog even rijzen. En zakt het deeg juist in elkaar, dan heeft je deeg net iets te lang gerezen.
Vegan krentenbollen
Equipment
- kwastje
Ingrediënten
- 250 gr bloem
- 7 gr gist
- 4 gr zout
- 25 gr plantaardige boter zacht, op kamertemperatuur
- 15 gr suiker
- 150 ml plantaardige melk
- 50 gr krenten
- 50 gr rozijnen
- 1 el plantaardige melk
- 1 tl agave siroop
- 25 gr plantaardige boter gesmolten
Instructies
- Begin met het wellen van de krenten en rozijnen. Doe deze in een kommetje met lauwwarm water en laat ze een kwartier staan.
- Giet de krenten en rozijnen na een kwartier af en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Leg de krenten en rozijnen op een stuk keukenpapier om goed droog te worden.
- Weeg in een kom de bloem af.
- Voeg bij de bloem de gist, het zout en de suiker en meng dit goed door de bloem heen.
- Doe nu de plantaardige melk bij het bloem mengsel.
- Voeg ook de zachte plantaardige boter toe. Roer deze zacht op kamertemperatuur of laat deze even heel kort zacht worden in een pannetje. Het hoeft niet gesmolten te zijn, maar wel echt zacht.
- Kneed het deeg voor de krentenbollen nu goed door tot een mooi, soepel brooddeeg. Met de hand kneed je het deeg echt een goede tien minuten.
- Wanneer het deeg voor de krentenbollen mooi soepel en stretchy is en er flink wat gluten zijn ontstaan, voeg je de uitgelekte krenten en rozijnen toe.
- Dit kun je doen door het deeg goed uit te rekken tot een rechthoekige lap, op een schoon werkoppervlak. Verdeel de krenten en rozijnen over het deeg en rol de lap deeg nu op.
- Kneed het deeg voor de krentenbollen nog even goed door, zodat de krenten en rozijnen mooi verdeeld zijn in het deeg.
- Vorm het deeg tot een deegbal en doe deze in een ingevette kom. Bedek deze met een theedoek en laat het deeg nu op kamertemperatuur zo'n uur tot anderhalf uur rijzen.
- Wanneer het deeg lang genoeg gerezen heeft verdeel je het deeg in gelijke bolletjes deeg.
- Vorm de bolletjes deeg echt tot mooie strakke deegbollen met een strak velletje eromheen. Op die manier blijven je krentenbollen mooi bol tijdens de laatste rijs en het bakken.
- Leg de gevormde krentenbollen op een bakplaat met een bakmat of wat bakpapier. Dek ze af met wat plastic folie en een theedoek en laat ze nu nog zo'n uur tot anderhalf uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
- Meng in een kommetje de plantaardige melk met de agave siroop.
- Wanneer de krentenbollen lang genoeg gerezen hebben smeer je met een kwastje de bovenkant van de krentenbollen in met het plantaardige melk mengsel.
- Schuif de bakplaat met de krentenbollen in de oven en bak deze nu in een kwartier bruin en gaar.
- Smelt ondertussen wat plantaardige boter in een pan en smeer de bovenkant van de krentenbollen hiermee direct na het bakken in.
Laat de krentenbollen even goed afkoelen voordat je ze gaat eten!
Het lekkerst is het natuurlijk wel om de krentenbollen direct dezelfde dag te eten, wanneer ze vers uit de oven komen.
Ben je nu op zoek naar nog meer recept inspiratie? Bekijk dan vooral mijn recepten pagina!
De lekkerste krentenbollen die ik ooit heb gegeten. Ga het zeker vaker maken!